Wanneer je voor het eerst gaat kiezen voor een energieleverancier kun je wel eens voor verassingen komen te staan.
Voor de goedkoopste energieleverancier kiezen
Wanneer je voor het eerst kiest voor een energieleverancier is het altijd raadzaam om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Het is echter wel zo dat je voor verrassingen kan komen te staan, ook al kies je pas voor het eerst voor een energieleverancier. Het kan namelijk zo zijn dat de vorige bewoners op het adres waar je naar toe verhuist wanbetalers waren. Dit kan ertoe leidden dat de woning op de zwarte lijst komt, hoewel dit persoonsgebonden geregistreerd zou moeten worden, gebeurt dit niet altijd.
Mocht je in een bovengenoemde situatie terecht komen, dan zal de energieleverancier waar je voor kiest een bericht sturen. In dit bericht kunnen ze vermelden dat hun partner een krediet-check uitgevoerd heeft en je niet krediet-waardig bevonden bent, vervolgens zullen ze een waarborgsom vragen van een paar honderd euro zodat je jezelf kunt bewijzen als krediet-waardig. Echter is dit in het bovenstaande geval onterecht. Je kunt hier gelukkig wel wat aan doen.
Het beste wat je kunt doen in de bovenstaande situatie, is je energieleverancier bellen. Hierbij leg je het verhaal uit zodat zij op de hoogte zijn van de situatie. Het is namelijk zo dat je slechts een korte tijd zonder energieleverancier mag zitten voordat de netbeheerder de stroom afsluit. Dit is iets wat je wilt voorkomen, het opnieuw aansluiten op het stroomnetwerk kost je anders veel geld. Indien je onterecht niet krediet-waardig verklaard bent, dan zul je tevens contact op moeten nemen met het bedrijf dat de krediet-check uitvoert. Indien je een nieuwe bewoner bent dan zul je een kopie van je huurovereenkomst of een verklaring van je makelaar op moeten sturen dat je een nieuwe bewoner bent. Zodra je van de zwarte lijst bent afgehaald kun je de door jou gekozen energieleverancier weer contacteren en verder gaan met de aanmelding.
Voorkom afsluiten van elektriciteit
In een bovenstaande situatie kan het wel eens voorkomen dat een netbeheerder je niet veel tijd meer geeft voor het doorgeven van een energieleverancier. Wanneer dit gebeurt kun je altijd met spoed terecht bij de goedkoopste energieleverancier. Door middel van een wilsverklaring te ondertekenen kun je afzien van de gebruikelijke 14 dagen bedenktijd, de wilsverklaring kun je vaak opvragen via de klantenservice of terugvinden op de website. Zodra je deze ingevuld hebt kun je deze inscannen en mailen naar je energieleverancier. Het is raadzaam om op tijd een energieleverancier uit te kiezen zodat je gewoon gebruik kunt maken van de 14 dagen bedenktijd. Idealiter plan je de levering van stroom in op de datum dat je huur of koop contract ingaat.
Vervolgens kun je de energieleverancier bellen dat je de wilsverklaring opgestuurd hebt. Wanneer ze de wilsverklaring binnen hebben, zullen ze je aanmelding zo spoedig mogelijk verwerken. In veel gevallen kan dit nog op de dag zelf wanneer de wilsverklaring gestuurd is. Je energieleverancier meldt je dan aan bij de netbeheerder en zal je het energie contract op gaan sturen. Op een later moment zullen de meterstanden gevraagd worden die je bij de oplevering van de woning opgeschreven hebt.
Je maandbedrag wordt aan de hand van de verbruikshistorie van de betreffende woning berekend door de netbeheerder, deze geeft dit vervolgens door aan je energieleverancier. Op basis van het verbruik in het verleden zal een maandbedrag geconstateerd worden. Het kan zo zijn dat deze verrassend hoog uitvalt. Als dit het geval is kun je contact opnemen met je energieleverancier, wanneer je dus een nieuwe bewoner bent zal het geen probleem zijn om het maandbedrag te verlagen. Uiteindelijk wordt te veel of te weinig betaalde elektriciteit verrekend met de jaarafrekening. Je betaalt hoe dan ook voor je gebruikte elektriciteit, het is dan ook raadzaam om altijd voor de goedkoopste gas en elektriciteitsleverancier te kiezen.
Kiezen voor groene of grijze energie
Vroeger was het zo dat grijze energie goedkoper was dan bijvoorbeeld groene energie. Tegenwoordig bieden energieleveranciers deze voor dezelfde tarieven aan. Het maakt dus in principe niet meer uit voor welke soort energie je kiest wat kosten betreft. Bovendien draag je bij aan een schoner milieu.
Steeds meer energieleveranciers stappen bovendien over op groene energie. Dit komt doordat Nederlanders veelal kiezen voor duurzame energie oplossingen en minder geneigd zijn om grijze energie af te nemen. De kolen, gas- en kerncentrales worden hierdoor minder gebruikt en brengen een hoop kosten met zich mee. Zo zal E.ON volgend jaar al volledig overschakelen naar groene energie en de vervuilende centrales afstoten.
Hetgeen dat wel veel verschilt per energieleverancier is het vastrecht. Zo betaal je bij Electrabel slechts € 3,13 per product per maand. De meeste energieleveranciers vragen zo’n € 5,- per product per maand. Daarbij is het raadzaam om de contractduur in acht te nemen. Sommige energieleveranciers bieden een voordelig tarief aan met een langdurig contract terwijl andere dit tevens aanbieden met een 1 jaar contract. Wanneer je niet lang vast zit aan een contract kun je ieder jaar weer overstappen in het geval je niet tevreden bent over je energieleverancier, of omdat je elders een lager energietarief af kan nemen.