Zelf je stroom opwekkenWelke verschillende manieren zijn er voor het zelf opwekken van je energie.
Als je wilt gaan besparen op je energierekening dan is het zelf opwekken van energie een optie. Er zijn verschillende manieren voor het opwekken van energie. Zo kan men energie opwekken door middel van wind, de zon, warmte of (bio)gas. Per energiebron zijn er weer verschillende manieren voor het verwerken van de energiebron. We zetten voor u al de mogelijkheden op een rij.

Energie opwekken met wind
In Nederland waait het bijna elke dag. De wind is hier dan ook een zeer goede bron voor het opwekken van energie. Om de wind om te zetten in energie heb je een windmolen nodig. Door heel het land vindt je deze windmolens terug. Natuurlijk past zo een grote windmolen niet zo maar in je tuin, toch kan je eigenaar worden van een windmolen. Tegenwoordig zijn er allerlei initiatieven om mede-eigenaar worden van een windmolen zodat de opgewekte stroom via uw jaarnota kan worden verrekend. Wil je een aandeel op een windmolen dan kost dat je tussen de 350 en 550 euro. Met dit aandeel kun je circa 500 kWh opwekken voor eigen gebruik, 500kWh stroom kost je circa 100 euro. Binnen 4 a 6 jaar heb je deze besparing er dus al uit. Een andere optie is nog het plaatsen van een klein windmolentje op je eigen grond. Echter vaak duurt het veel langer voor je de kosten hiervan eruit hebt, aangezien een klein windmolentje een beperkte hoeveelheid aan energie oplevert.

Energie opwekken door middel van de zon
Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun huis voor het opwekken van stroom. Tal van energieleverancier bieden nu ook korting op de aanschaf van zonnepanelen, of een speciale betalingsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen. In tegenstelling tot windenergie, kan men de energie direct gebruiken. Een gemiddelde zonnepanelen installatie, van circa 10m2, kost men eenmalig zo een 4000 euro. Steden komen tegemoet in deze kosten door een subsidieregeling. Met deze regeling krijg je 15% van de aanschaf prijs van je zonnepanelen vergoed, tot een maximum van 650 euro. Met zo een kan je circa 1000 kWh opwekken, dit kost je normaal zo een 200 euro. Als je de subsidieregeling eraf trekt kost je installatie nog circa 3400 euro en ben je dus 17 jaar verder voor je je investering er volledig eruit hebt. Gelukkig gaan de zonnepanelen ongeveer 25 jaar mee, dus na 8 jaar maak je winst en natuurlijk zorg je voor een meer duurzame wereld.

Energie opwekken met warmte
Er zijn twee manieren voor het opwekken van energie door middel warmte. Je kan kiezen voor het gebruik van een warmtepomp of van een warmtewisselaar. Met een warmtepomp gebruik je de buitenlucht voor het verwarmen of eventueel koelen van je huis. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht van buiten, dit kan ook als het koud is buiten. Een warmtepomp is zeer duur in aanschaf, circa 7000 euro. Hoeveel de wamtepomp je precies bespaart is van zoveel factoren afhankelijk dat dit niet te zeggen is. Wel kan er gezegd worden dat een terugverdientijd van 7 jaar mogelijk is, dit zou een besparing van 1000 euro per jaar zijn. De warmtepomp gaat ongeveer 15 jaar mee. Tevens is er een subsidiemogelijkheid tot ongeveer 1000 euro. De tweede manier om energie op te wekken door middel van warmte is door middel van een warmtewisselaar. Met een warmtewisselaar haalt u warmte uit de grond. Net zoals bij de warmtepomp maak je gebruik van de warmte en van de kou voor het verwarmen en afkoelen van je huis. Een warmtewisselingssysteem om de warmte uit de grond te halen is een zeer dure investering van circa 17 duizend euro. Hoeveel het systeem precies kost is totaal afhankelijk van het systeem waar men voor kiest. De terugverdientijd is dan ook afhankelijk van de kosten. Met een warmtewisselaar krijg je een veel lagere gasrekening maar wel een iets hogere stroomrekening.

Energie opwekken door middel van (bio) gas
Biogas wordt opgewekt door het vergisten van organisch materiaal zoals mest, rioolslib of huis- en tuinvuil. Installaties voor het verbranden van organisch middelen zijn nog nauwelijks beschikbaar voor men thuis. Mogelijk komt dit wel in de toekomst, hoe lang dit gaat duren is nog niet duidelijk. Wel zijn er kleine energiecentrales voor thuis, micro-wkk. Deze centrales verbranden gas om zo stroom op te wekken. De restwarmte gebruikt u thuis en de stroom die u over heeft, wordt terug geleverd aan het net.
Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…