Besparing op je energie met zonnepanelenWil je gaan besparen op je energierekening, ga dan zelf stroom opwekken door middel van zonnepanelen.
Energie is erg duur, veel huishoudens betalen al snel 100 euro per maand voor stroom en eventueel gas. Om te besparen op deze kosten zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden. In het artikel : Je energierekening in de hand, de beste bespaartips, gaven we al vele bespaartips in en om het huis. Het ging hierbij om zowel laagdrempelige besparingen zoals het uitzetten van de lampen en het aanschaffen van energiezuinige apparatuur maar ook op grotere besparingstips zoals het isoleren van je huis. Een andere optie die echter nog niet besproken is, is het besparen op je energierekening door het zelf opwekken van energie. De meest gebruikte manier voor het zelf opwekken van energie thuis is het installeren van zonnepanelen. We zullen alle punten van het zelf opwekken van energie door middel van zonnepanelen met u bespreken, zoals de kosten en eventuele subsidies en de effecten op uw energierekening.

Wat zijn zonnepanelen en hoe werkt het?
Zonnepanelen zijn blauwkleurige panelen die men op het dak van bijvoorbeeld het huis kan bevestigen en de zonlicht opvangen. De panelen zijn gemaakt van twee lagen silicium, deze lagen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Door middel van de cellen in de zonnepanelen ontstaat er een gelijkspanning van circa 0,5 volt, verbind men meerdere panelen met elkaar dan stijgt deze gelijkspanning. Een omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgevormd naar 230 volt wisselstroom, dit is de stroom die uit je stopcontact komt. Voor het gebruik van zonne-energie heb je dus de volgende dingen nodig: zonnecellen, montagesysteem waarmee je de zonnepanelen op je dak installeert, een omvormer en kabels om de elektriciteit die je produceert aan te sluiten op je elektriciteitsnet. Indien je zeer weinig gebruikt kan je je hele huis voorzien van zonne-energie,verbruik je meer energie dan je opwekt dan wordt het verschil aangevuld met netstroom. Produceer je nou meer zonne-energie dan je verbruikt dan gaat dit terug naar het elektriciteitsnet, en zal je energiemeter dus dalen.

Stroomopbrengst zonnepanelen
Hoeveel stroom zonnepanelen opleveren is afhankelijk van verschillende factoren zoals de hellingshoek van de zonnepanelen, de richting waarop de zonnepanelen staan, het aantal zonnepanelen en natuurlijk het energieaanbod van de zon. Laten we eerst gaan kijken naar de hellingshoek. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is circa 30 graden, op deze manier staan ze naar de zon. Als we daarbij ook de richting pakken blijkt dat deze hoek alleen ideaal is als de panelen gericht zijn op het Zuiden, Zuid-Oosten of Zuid-westen. Zitten de zonnepanelen niet op een van deze richtingen gericht dan is het het beste om de panelen horizontaal te bevestigen. Natuurlijk is de opbrengst ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen die u op uw woning bevestigd, hoe meer panelen hoe meer stroom er wordt opgewekt. Per vierkante meter wordt er circa 100 Watt energie opgewekt, dit is bij ideale omstandigheden. Een laatste factor is het energieaanbod van de zon, natuurlijk hebben wij in Nederland minder zonuren dan in bijvoorbeeld Marokko. Geschat wordt dat wij in Nederland circa 1000 lichturen per jaar hebben. Met dit getal kan je gemakkelijk gaan bereken hoeveel stroom 1 zonnepaneel van 1 vierkante meter oplevert. Per vierkante meter zonnepaneel wordt er dus 1000x 100 watt= 100.000 watt-uur, omgerekend 100 kWh. Plaats je circa 20m2 aan zonnepanelen op je dak dan zal dit je dus circa 2000 kWh opleveren.

Aanschaf zonnepanelen en subsidies
Een gemiddeld systeem zal zo een 10m2 zijn en dus 1000 watt opleveren. Zonnepanelen voor 10 vierkante meter zullen zo een 4000 euro kosten en je jaarlijks 1000 kWh opleveren. Om men tegemoet te komen in de kosten hebben steden een soort subsidieregeling. Deze regeling geeft je 15% van de kosten voor je materiaal terug tot een maximum van € 650,-. Een systeem van 10 vierkante meter kost je dan dus nog 3400 euro. Indien je dit bedrag zelf niet kan betalen kan je een voordelige lening hiervoor afsluiten door middel van de regeling groenprojecten. Door deze regeling krijg je een korting op je rentepercentage. Een besparing van 1000 kWh in een jaar bespaart je met de huidige energieprijs van 20 cent per kWh dus 0,2×1000 kWh= 200 euro. Zonder de lening heb je je investering in circa 17 jaar terug, de zonepanelen zelf kan je circa 25 jaar mee. Over 25 jaar levert het je dus 1400 euro op en bovenal ben je goed bezig voor het milieu!
Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…