Er verandert momenteel veel in de energiemarkt. De energieprijzen zijn enorm aan schommelen, en staan op recordhoogte sinds jaren. Dit merk je meteen in je portemonnee als je nu een variabel contract hebt. En dat geldt voor ruim de helft van alle huishoudens.
Vergelijk energieprijzen
Het is juist nu slim om regelmatig energieprijzen te vergelijken als je een variabel energiecontract hebt. Veel energieleveranciers veranderen namelijk niet meer maar twee keer per jaar de variabele energietarieven, maar vaker.
Sommigen doen dat vanaf dit jaar ieder kwartaal, of zelfs maandelijks. Dat betekent dat de goedkoopste energieleverancier vaker een andere is.
Heb je op dit moment een vast contract? Dan hebben de prijswijzigingen geen effect op jouw contract, en betaal je dezelfde energieprijzen tot de einddatum van je contract.
Overstappen op de laagste energieprijzen
- Ga naar de website van de leverancier via de link in de energie vergelijker
- Meld je aan met het online aanmeld formulier
- Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding
- Je maakt automatisch gebruik van de gratis overstapservice
- Je hebt 14 dagen bedenktijd
Zo wordt jouw overstap geregeld:
Wil je graag overstappen naar de goedkoopste energieleverancier en tot wel honderden euro’s per jaar besparen? Check dan eerst even je contractdatum of je al contractvrij bent. Meestal is dit geen enkel probleem.
Ben jij namelijk net als vele anderen al vele jaren klant bij dezelfde leverancier, dan heb je op dit moment een contract voor onbepaalde tijd en kun je per direct je overstap in gang zetten.
Je bent contractvrij wanneer:
- De einddatum van je vaste contract is verlopen
- Je een variabel contract hebt afgesloten
- Je nog nooit bent overgestapt
Hoe stap je over naar de laagste energieprijzen? Nou, redelijk eenvoudig! In slechts een paar muisklikken en een paar minuten van je tijd heb jij de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie gevonden en je overstap aangemeld.
Vul om te beginnen je postcode en verbruik in de energie vergelijker in en wij laten je de goedkoopste contracten zien met de laagste energieprijzen. Maak vervolgens je keuze.
Energieprijzen 2024
Energieprijzen vergelijken op een eerlijke manier kan met onze onafhankelijke energie vergelijker. Wij houden alle energieprijzen dagelijks up-to-date. Je vind snel en gemakkelijk aan de hand van je postcode de leverancier met de laagste energieprijzen. Geef hierbij eenvoudig aan wat je verbruik is en uit hoeveel personen je huishouden bestaat.
Waarom energieprijzen vergelijken?
Net als je andere vaste lasten, betaal je natuurlijk liever niet teveel aan energie. En voor een gemiddeld huishouden neemt de energierekening maandelijks een flinke hap uit het budget.
Eén manier waarmee je altijd bespaart is door simpelweg over te stappen naar de energieleverancier met de laagste energieprijzen. En stap je zelfs regelmatig over door te kiezen voor korte vaste contracten, dan kun je iedere keer tot wel honderden euro’s in je zak gouden.
Kijk wat nu goedkoper is: vaste- of variabele prijzen
Loopt je huidige contract bijna af en doe je vervolgens niets? Dan ga je automatisch zogenaamde ‘slaaptarieven’ betalen na afloop van je contract. Slaaptarieven zijn variabel en liggen doorgaans vrijwel altijd hoger dan de energieprijzen voor nieuwe klanten bij een nieuw vast contract voor bepaalde tijd.
In de huidige situatie op de energiemarkt liggen variabele tarieven nu tijdelijk vaak ietsje lager dan vaste tarieven. Door te vergelijken kun je zien of het dus loont om nú niet over te stappen op een nieuw vast contract, maar je variabele contract aan te houden totdat de vaste tarieven weer zakken.
We raden je aan te beginnen met energieprijzen vergelijken als je huidige contract binnekort afloopt. Het leuke is dat je als nieuwe klant bij sommige leveranciers ook nu gebruikt kunt maken van mooie welkomstkortingen bij een nieuw energiecontract.
Nog steeds stunt een aantal leveranciers met cashbackkortingen waarmee je soms tot honderden euro’s op je nieuwe contract bespaart.
Kortom: kijk met energieprijzen vergelijken of een kortingsactie in combinatie de huidige tarieven een positief verschil kan maken voor jouw portemonnee.
Energieprijzen vergelijkenWaar moet je op letten met energieprijzen vergelijken?
Energieprijzen vergelijken is niet ingewikkeld, maar er zijn wel een paar dingen om op te letten.
Wij houden het graag zo simpel mogelijk voor je en geven je daarom een paar tips bij energieprijzen vergelijken. Zo haal je het meeste voordeel uit je nieuwe energiecontract.
1. Vaste- en variabele energieprijzen
Variabele energieprijzen kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Kies voor een vast contract als je nu prijszekerheid wil over de energietarieven. Ook kun je met sommige vaste contracten nu nog goedkoper uit zijn.
Wel is het verstandig om je variabele tarieven naast het aanbod uit de vergelijker te leggen om te zien bij wie je het goedkooopste uit bent.
2. Vastrecht en variabele leveringskosten
Vastrecht zijn een soort administratiekosten. De ene leverancier rekent meer dan de andere. Omdat vastrecht een vast bedrag is dat je per maand betaalt. Bij een hoger verbruik is het vastrecht minder van invloed dan bij een lager verbruik.
Verbruik je relatief weinig energie, kijk dan ook naar een lager vastrecht. Daarnaast wil je per kWh stroom en m3 gas een zo laag mogelijke energieprijzen betalen. Maar uiteindelijk telt de jaarpijs, daarin is alles verrekend.
3. Contractduur
Je hebt keuze uit 1-jarige en 3-jarige contracten. Wij adviseren 1-jarige contracten als je een vast contract wil, zodat je na één jaar alweer kan overstappen met een nieuwe aanbieding.
Opbouw energieprijzen
Op je energierekening zie je wat je ieder jaar aan energieprijzen betaalt. Een deel van de energieprijzen is direct afhankelijk van je verbruik. Op dit deel kun je dan ook besparen door je energieverbruik te verminderen en door regelmatig over te stappen. De energieprijzen zijn opgebouwd uit: netbeheerkosten, energie belastingen en leveringskosten. Wat moet je hierover weten?
1. Netbeheerkosten
Zo’n 20% van je energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaal je direct aan je energieleverancier. De leverancier draagt de netbeheer kosten af aan de netbeerder van jouw regio. Wat valt er onder de netbeheerkosten?
- Transport van energie naar je woning
- De aansluiting van je woning op het energienet
- Onderhoud van het energienet
- Huur van je energiemeter
2. Energie belastingen en heffingen
Een ander deel van je energierekening bestaat uit energie belastingen en heffingen, gemiddeld zo’n 45%. De hoogte hiervan wordt ieder jaar vastgesteld door de Rijksoverheid en is voor iedereen gelijk.
Wel verschilt het wat je daadwerkelijk aan belastingen en heffingen betaalt. De hoogte hiervan is namelijk direct afhankelijk van je energie verbruik. Verbruik je minder energie, dan betaal je minder aan belastingen en heffingen. Wat voor belastingen en heffingen betaal je?
- BTW; over alle energie én energie belastingen betaal je 21% BTW.
- Energiebelasting; om het gebruik van niet-duurzame energie te ontmoedigen
- Opslag Duurzame Energie; met de opbrengst van deze heffing worden energieproducten geholpen om duurzame energie op te wekken.
3. Leveringskosten
De kosten voor gas en stroom die je van je energieleverancier koopt beslaan zo’n 40% van je totale energiererekening. Deze leveringskosten bestaan weer uit vaste- en variabele leveringskosten en betaal je direct aan je energieleverancier.
Energieleveranciers mogen zelf de hoogte van de leveringskosten bepalen, binnen daarvoor gestelde wettelijke grenzen die gecontroleerd worden door de Autoriteit Consument & Markt. Waaruit bestaan de leveringskosten?
- Vaste leveringskosten; een soort administratiekosten aan je leverancier. Dit betaal je per maand voor de levering voor gas en stroom, ongeacht je verbruik.
- Variabele leveringskosten; deze kosten staan in direct verband met je verbruik. Je betaalt per kWh stroom en per m3 gas. Verbruik je méér energie dan betaal je dus ook meer.
Ontwikkeling energieprijzen 2024
Vergeleken met 2022 zijn de energietarieven dit jaar aardig omlaag gegaan. De gasprijs op de markt is de laatste paar maanden aan het zaken en energieleveranciers bieden weer vaste energiecontracten met kortingen aan.
Volgens de vooruitzichten zullen in de maanden november en december de gasprijzen weer hoogstwaarschijnlijk omhoog gaan. Wacht dit najaar dus niet te lang met overstappen als je een variabel of dynamisch energiecontract hebt.
Verwachting energieprijzen 2024
In 2024 zijn de kosten vergeleken met 2023 wel wat stabieler geworden. De energiebelasting is vergeleken met vorige jaar wel meer op huishoudens en het energie prijsplafond zal ook niet langer beschikbaar zijn. Dit betekend dat er in 2024 geen maximum bedrag is voor je energietarieven. De netbeheerkosten zullen in 2024 ook fors omhoog gaan.
Wij raden daarom aan om nog in 2024 een vast energiecontract te nemen nu er nog lage tarieven en hoge kortingen beschikbaar zijn.
Energieprijzen voor nieuwe klanten
Zit jij al een hele tijd bij dezelfde energieleverancier? Dan raden we aan om meteen energieprijzen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Door op jouw adres energieleveranciers te vergelijken met lage energieprijzen voor nieuwe klanten, in combinatie met hoge eenmalige kortingen, levert dit je de grootste besparing op.
Maak slim en gemakkelijk gebruik van een welkomstkorting of cashback, daarmee heb je al een besparing te pakken die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar! Zonde om te laten liggen. En met de gratis overstapservice is jouw overstap bovendien zo geregeld.
Energieprijzen vergelijkenDaarom energieprijzen vergelijken:
- Altijd voordeliger dan via de website van de leverancier
- Up-to-date energieprijzen
- Gratis overstapservice