Energieleverancier verhuizen stappenplan banner Je gaat verhuizen, een tijd van veel vreugd maar ook heel veel geregel. Het kopen van een nieuw interieur het kiezen van een vloer ga zo maar door. Echter ook op administratief gebied moet er veel geregeld worden, zo moet je zorgen dat je post naar je nieuwe adres wordt gestuurd, je internetprovider moeten worden verhuisd en dat geld ook veel je energieleverancier. Het verhuizen van je energie contract is iets waar veel mensen niet aan denken, echter het te laat doorgeven van je verhuizing kan je veel geld kosten. Wij zetten voor je op een rij wat je met je energieleverancier moet regelen als je gaat verhuizen. Verder nog enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden bij een verhuizing.

Overstappen en verhuizen van energieleverancier

Als je hierboven je verbruik hebt ingevuld en een energieleverancier uitgekozen hebt, dan kan je gaan overstappen van energieleverancier.

Nummer 1

Bedenktijd

Je hebt 14 dagen bedenktijd als je een nieuw energiecontract aangaat met een leverancier. Binnen deze periode kan je nog kosteloos terugkomen op je besluit.

Nummer 2

Meterstanden doorgeven

Je oude contract wordt opgezegd door je nieuwe energieleverancier. Vervolgens geef je de meterstanden door aan je oude en nieuwe leverancier. In veel gevallen kan dit tegenwoordig online geregeld worden.

 

Het kan ook gebeuren dat je bij het verhuizen nog niet gekozen hebt voor een energieleverancier. Een gevolg hiervan is dat je netbeheerder contact met je opneemt dat ze je gaan afsluiten van energie. Als dit het geval is raden we je aan om te lezen hoe je kan voorkomen dat je energie afgesloten wordt.

Nummer 3

Overstapboete

Mocht je een oud contract eerder willen opzeggen, dan kan het zijn dat je oude energieleverancier een overstapboete in rekening brengt. In de meeste gevallen betaalt je nieuwe energieleverancier deze voor je. Bij sommige energieleveranciers kan je zelfs al vroegtijdig overstappen zonder overstapboete.

Nummer 4

Geen gasaansluiting op nieuw adres

Indien je gaat verhuizen kan het zo zijn dat je in een woning terecht komt met stadsverwarming. Hierbij kan je geen gas en stroom contract nemen, omdat er geen gas geleverd wordt aan een huis aangesloten op stadsverwarming. In deze situatie kan je contract kosteloos worden ontbonden en kan je kiezen voor de goedkoopste energieleverancier met een alleen stroom contract.

 

Gemiddeld energieverbruik

Heb je nog nooit een energieleverancier gehad? Of ga je naar een ander type woning en heb je geen idee hoeveel energie je verbruikt? Maak je dan geen zorgen. Hieronder hebben wij een aantal verbruikstypen op een rij gezet. Het gas verbruik is gebaseerd op CV.

Type woning Personen Verbruik
Appartement icon Appartement Persoon icon 1840 kWh 940 m3
Tussenwoning icon Tussenwoning Persoon icon Persoon icon 2930 kWh 1300 m3
Hoekwoning icon Hoekwoning Persoon icon Persoon Icon Persoon icon 3590 kWh 1570 m3
2 onder 1 kap icon 2 onder 1 kap Persoon icon Persoon icon Persoon icon Persoon icon 4040 kWh 1860 m3
Vrijstaand Vrijstaand Persoon icon Persoon icon Persoon icon Persoon icon 4520 kWh 2430 m3

Energietarief

Energie tarieven

Variabel of vast energietarief

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat deze maandelijks opzegbaar is. Zo kan je wanneer je maar wilt overstappen en profiteren van een goedkope energie- leverancier. Het nadeel van deze contracten is dat je geen welkomstkorting krijgt, terwijl dit het verschil maakt in wie de goedkoopste energieleverancier is.

Daarbij veranderen de energietarieven 2 keer per jaar. Per 1 januari en 1 juli. De prijs voor gas en stroom kan in dit geval stijgen of dalen, afhankelijk van de markt. Wij raden aan om te kiezen voor een 1 jarig contract. Met een korte contractduur kan je jaarlijks bekijken wie de goedkoopste energie aanbiedt en waarbij je het meeste geld kan besparen.

Wat is het verschil tussen enkel en dubbel tarief?

Afhankelijk van je type meterkast heb je een dubbele of enkele meter. In veel gevallen heb je een dubbel telwerk in een flat. Dit kan in je voordeel werken, afhankelijk van je verbruik.

 

Ben je doordeweeks veel aan het werk overdag en spendeer je de meeste tijd in de avonduren en het weekend thuis door, dan is het raadzaam om te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier met een dubbel tarief.

 

Bij een dubbeltarief betaal je doordeweeks namelijk tussen 07:00 en 23:00 een normaaltarief en tussen 23:00 en 07:00 een daltarief voor elektriciteit. Gedurende het weekend profiteer je van het daltarief van vrijdag 23:00 tot maandag 07:00. Deze tijden gelden voor de meeste provincies.

 

Twijfel je tussen een dubbel tarief of enkel tarief? Het dal tarief valt lager uit dan een enkel tarief. Het nadeel hiervan is alleen dat een dal tarief op beperkte tijden geldt. Als je gebruikt maakt van een dubbele meter raden we aan om de wasmachine en vaatwasser in de daluren aan te zetten. Op jaarbasis kan je hiermee fors besparen. Ook geldt het dal tarief op bepaalde feestdagen gedurende de hele dag. Check bij je netbeheerder om welke feestdagen dit gaat.

 
dubbele meter
check leverancier & contractduur Geef verhuizing door Meterstanden doorgeven

Check je energieleverancier

De eerste stap die je moet nemen is kijken bij welke energieleverancier je bent aangesloten. Heb je zowel gas als elektriciteit dan kan het zijn dat je twee verschillende energieleveranciers hebt. Dit betekend dat je de stappen voor beide leveranciers moet doorlopen.

Duur van contract en overstappen

Vervolgens kijk je naar de looptijd van je energie contract, is je eerste contractperiode al verlopen en is je contract daarna automatisch verlengd dan kan je je contract opzeggen met een opzegperiode van 30 dagen. Dit geld natuurlijk ook als je contract bijna afloopt. Dan kan je met je verhuizing ook eventueel een nieuwe energieleverancier kiezen. Loopt je contract nog door en/of ben je tevreden met je huidige energieleverancier, dan ga je je contract dus mee nemen naar je nieuwe adres. De contractperiode blijft gewoon doorlopen als je verhuist. Verhuizen is geen geldige reden om je lopende contract op te zeggen. Het is belangrijk om jaarlijks te kijken naar de goedkoopste energieleveranciers. In veel gevallen zijn de jaar contracten het voordeligst. Dit zorgt er voor dat je elk jaar gemakkelijk kunt overstappen tussen energieleveranciers. Wil je toch wisselen van energieleverancier terwijl je nog een contract hebt lopen, dan moet je een opzegboete betalen. Mocht je alsnog willen overstappen zijn er providers die een deel van de opzegboete voor je betalen.

Geef je verhuizing door

Zodra je weet dat je gaat verhuizen is het belangrijk dit kenbaar te maken aan je energieleverancier. Je verhuizing kan je gemakkelijk online doorgeven. Bij het doorgeven van je verhuizing geef je aan wanneer de sleuteloverdracht is van je oude huis, wanneer de sleuteloverdracht is van je nieuwe huis en wat de postcode en huisnummer van je nieuwe huis is. Je energieleverancier zorgt dan dat je op je nieuwe adres tijdig gebruik kan maken van stroom. Hoe ver van tevoren je de verhuizing moet aangeven verschilt per provider.

Meterstanden doorgeven

Op de dag dat je verhuist is het belangrijk de meterstanden van je oude huis op te nemen. De meterstand kan je op verschillende manieren doorgeven. Je kunt het online invullen wanneer je inlogt op je account, telefonisch doorgeven of door het invullen van een meterstanden kaart. De meterstandenkaart ontvang je via e-mail en/of post. De meterstanden moet je uiterlijk 5 dagen na de sleuteloverdracht naar je energieleverancier opsturen. doe je dit te laat dan betaal je ook voor de stroom van de nieuwe eigenaren. Op de dag van de sleuteloverdracht van je nieuwe huis volg je weer de zelfde stappen. Je geeft de meterstanden door met ondertekening van jezelf en eventueel de oude bewoners. Zorg ervoor dat je de meterstanden binnen 5 dagen verstuurt of online doorgeeft aan je energieleverancier. Verhuiskosten Bij geen van de energieleveranciers hoeft men verhuiskosten te betalen.

Eindafrekening

Zodra je de meterstanden hebt doorgegeven, dan krijg je voor je oude adres een eindafrekening. Controleer goed of de eindstand die je hebt doorgegeven bij de sleutelopdracht, goed vermeld staat op de eindafrekening. Afhankelijk van je energieleverancier ontvang je de eindafrekening voor je oude adres 3 tot 6 weken na het doorgeven van de meterstanden.

Maandelijks voorschot bedrag

Het voorschotbedrag is het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan je energieleverancier. Omdat het verbruik niet gelijk is het gehele jaar, is er een gemiddelde prijs vastgesteld. Dit zorgt er voor dat je in de maanden waar meer gestookt wordt, geen prijsstijging plaatsvind. Als je gaat verhuizen dan is de kans groot dat dit maandelijkse bedrag gaat veranderen. Het voorschotbedrag is namelijk gebaseerd op het gemiddelde verbruik op het adres zelf, dit is dus niet persoonsgebonden. Als je verhuist neem je dus het maandelijkse voorschotbedrag over van de vorige eigenaren, gebruik je zelf veel minder energie dan kan je je voorschot gemakkelijk online aanpassen.