Aan het eind van elk jaar komt er een jaarafrekening van de energieleverancier in de bus. Hierop staat het energieverbruik en de kosten uitgesplitst. Er wordt berekend of er bijbetaald moet worden of dat u geld terug krijgt. Wanneer u weet hoeveel u verbruikt kan de goedkoopste energieleverancier gekozen worden.

Meterstanden

Ergens bovenaan de jaarafrekening staat de opgenomen meterstand. Deze geven het verbruik weer in kWh bij elektriciteit of m3 bij gas. Het is verstandig om elk jaar de meterstanden door te geven aan de energieleverancier. Zo niet dan maakt de energieleverancier een schatting van het verbruik. De beginstand van het jaar wordt van de eindstand afgetrokken om zo het verbruik te berekenen.

Leveringskosten

De leveringskosten op de jaarafrekening bestaat uit twee onderdelen. De variabele leveringskosten en de vastrechtkosten. De variabele kosten zijn afhankelijk van het verbruik. Dit is een bepaald bedrag per gebruikte kWh m3 bij gas. Bij gas zit bij de leveringskosten nog een regiotoeslag inbegrepen. Dit is voor het vervoer van de gascentrale in Groningen naar het huis. Hoe verder van de centrale, hoe hoger dit bedrag is. De vastrechtkosten zijn een vast bedrag per maand. Dit bedrag is voor de aansluiting en kan verschillen per energieleverancier. Meestal ligt dit bedrag tussen de 3,- en 8,- per maand.

Netwerkkosten

De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het aansluiten van het energienetwerk. Er zijn in totaal acht netwerkbeheerders in Nederland die elk een eigen regio beheren. De grootste hiervan zijn Stedin, Liander en Enexis. De kosten op de jaarafrekening die onder deze post vallen zijn transportkosten, aansluitkosten, systeemdiensten en meterkosten. De transportkosten zijn afhankelijk van het verbruik. De andere drie zijn vaste kosten. De aansluitkosten zijn om aangesloten te blijven aan het energienetwerk. De meterkosten zijn voor de kosten van de meter en het opnemen van de meterstanden. De totale netwerkkosten liggen bij een gemiddeld verbruik meestal rond de  250,- per jaar.

Belasting

Elk jaar moet er belasting betaald worden over het energieverbruik. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het verbruik. Mensen die veel verbruiken moeten daarom meer belasting betalen dan mensen die weinig verbruiken. Hiermee probeert de overheid het energieverbruik te beperken. Om de energiebelasting gedeeltelijk te compenseren wordt er een heffingskorting berekend. Dit bedrag wordt elk jaar door de overheid vastgesteld. Dit jaar staat de heffingskorting op  383,53. Op alle kostenposten wordt ook een percentage BTW berekend. Op de jaarafrekening staan de bedragen inclusief en exclusief BTW.

Maandelijkse voorschotbedrag

Per maand wordt er een bedrag betaald als voorschot op de jaarafrekening. Dit bedrag is gebaseerd op het energieverbruik in het verleden. Aan het eind van het jaar wordt dit voorschot afgetrokken van de totale kosten op de jaarafrekening. Onderaan de jaarafrekening komt dan een nog te ontvangen of bij te betalen bedrag te staan. Als er bijbetaald moet worden is er dus meer verbruikt dan geschat en zal het maandelijks voorschotbedrag het jaar erna hoger worden. Is er minder verbruikt dan verwacht dan krijgt u geld terug. Het maandelijkse voorschotbedrag zal dan lager worden. Het is bij veel energieleveranciers ook mogelijk om dit bedrag zelf aan te passen.

Goedkoopste energieleverancier kiezen

Bij het kiezen van de goedkoopste energieleverancier is het verstandig om goed te letten op de leveringskosten. De leveringskosten verschillen per energieleverancier. Bij grootverbruikers bestaat de jaarafrekening grotendeels uit variabele kosten. In dit geval kan het beste gekozen worden voor een energieleverancier met een laag variabel tarief. Kleinverbruikers doen er goed aan om een energieleverancier te kiezen met een laag vastrecht omdat het grootse gedeelte van hun jaarafrekening uit vaste kosten bestaat. >De goedkoopste energieleverancier van 2014
Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…