Ben jij ook één van de gelukkigen met eigen zonnepanelen op je dak? Een slimme investering als je het ons vraagt, want je bespaart direct op je stroomkosten. Toch adviseren we je de energieprijzen in de gaten te blijven houden en regelmatig over te stappen met zonnepanelen. Dat leggen we je uit.
Waarom overstappen met zonnepanelen?
Hoe zit het ook alweer met zonnepanelen? Wanneer je zelf stroom opwekt, dan verbruik je in eerste instantie deze stroom zelf. Wat je zelf opwekt wordt in mindering gebracht van de hoeveelheid stroom die je afneemt van je energieleverancier, dit noemen we salderen.
Verbruik je minder stroom dan je opwekt? Dan lever je het overschot terug aan het stroomnet, ook wel terugleveren. Stroom die je zelf opwekt en verbruikt is goedkoper dan de stroom die je geleverd krijgt.
En omdat zonnepanelen niet het hele jaar evenveel zonuren maken en je deels stroom moet afnemen, heb je baat bij lage energieprijzen voor stroom. Aan de andere kant wil je ook een hoge terugleververgoeding, voor het geval je te veel stroom opwekt en teruglevert aan het net.
Energieleveranciers passen regelmatig hun prijzen voor gas en stroom aan. Daarom is het verstandig om te bekijken of je op basis van je huidige verbruik nog meer kunt besparen op je energierekening, en of je meer kunt terugverdienen met een hogere terugleververgoeding. Die kans is namelijk zeer aanwezig.
Energieprijzen vergelijken met zonnepanelen
Waar moet je precies op letten met energieprijzen vergelijken met zonnepanelen? Let bij de energieprijzen niet alleen op de hoogte van de variabele tarieven voor stroom (en gas), maar ook op de hoogte van het vastrecht (administratieve kosten) voor stroom (en gas). Soms kan een energieleverancier met lage energietarieven namelijk aantrekkelijk lijken, maar door een hoog vastrecht toch duur uitvallen.
Bereken je besparing met salderen
In onze energievergelijker geef kun je naast je energieverbruik eenvoudig aangeven hoeveel kWh je zelf opwekt. Zo zie je eenvoudig wie de goedkoopste energieleverancier is voor jou. Wij berekenen vervolgens hoeveel je naar schatting saldeert en wat je besparing zal zijn per leverancier. Lever je stroom terug aan het? Dan zie je ook meteen hoeveel je terugverdient per leverancier op basis van de terugleververgoeding.
Goedkoopste energieleverancierKan ik wel overstappen met zonnepanelen?
Ook met zonnepanelen op je dak kun je gewoon overstappen van energieleverancier. Het maakt daarbij niet uit of jij je zonnepanelen via een derde partij hebt aangeschaft of via je energieleverancier, zoals Essent of Nuon.
Controleer of je al contractvrij bent, dan kun je op ieder moment overstappen! Ben je al jaren klant bij dezelfde leverancier, of het je een variabel contract? Dan kun je op dit moment zorgeloos overstappen.
In een paar stappen ben je overgestapt met zonnepanelen:
- Vul je gas en stroom verbruik, en je postcode in de energievergelijker in.
Heb je geen idee wat je verbruik is? Geef dan aan uit hoeveel personen je huishouden bestaat, dan maken wij een realistische schatting van je verbruik.
- Maak een schatting van het aantal kWh stroom dat je jaarlijks opwekt.
Aan de hand van het aantal kWh dat je opwekt laten wij zien per leverancier wat je zult besparen op jaarbasis door te salderen.
- Kies het energiecontract dat het beste bij je past.
De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Hierin is salderen meegerekend en je eventuele welkomstkorting of cashback.
- Meld je vervolgens aan bij de energieleverancier.
Door op de ‘bekijk’ knop te klikken, sturen wij je door naar de website van de energieleverancier.
Wat is het beste overstapmoment met zonnepanelen?
Enthousiast geworden om over te stappen? Met zonnepanelen is het moment van overstappen extra belangrijk. Niet alleen moet je natuurlijk contractvrij zijn om te kunnen overstappen, het maakt ook verschil uit of je in de zomermaanden overstapt of in de wintermaanden. Waarom is dat?
Overstappen in de zomer of winter
In de zomermaanden wek je doorgaans meer stroom op dan in de wintermaanden. Omdat je saldeert over een heel contractjaar is dit geen probleem. Dat je minder energie opwekt in de wintermaanden wordt in de zomermaanden doorgaans weer gecompenseerd.
Maar besluit je direct na de zomer over te stappen, dan maakt je leverancier tussentijds de eindnota op en wordt de hoeveelheid stroom die je hebt opgewekt niet meer verrekend met de hoeveelheid stroom die je in de winter afneemt. Dit is zonde en pakt nadelig uit voor je eindafrekening.
Wij adviseren je daarom om over te stappen op het moment dat je minder stroom hebt opgewekt dan je hebt afgenomen, zodat je weinig te verrekenen hebt. Dit is meestal in de wintermaanden. Zo haal je het meeste uit je zonnepanelen!
Overstaptip met zonnepanelen:
Soms loont het dus om niet direct over te stappen met zonnepanelen zodra je contractvrij bent, maar om nog even te wachten tot het juiste overstapmoment.
Benieuwd bij welke leverancier je besparing op dit moment het grootst is met zonnepanelen? Vul dan je postcode en verbruik in de energievergelijker in.
Goedkoopste energieleverancier