Energieleverancier verhuizenOp het moment dat je gaat verhuizen moet er veel geregeld worden. Je kiest nieuwe meubels uit, gaat verbouwen of zelfs aanbouwen. Tijdens deze drukke tijd denk je misschien niet na over het feit dat je ook administratieve zaken moet regelen. Zo moet je zorgen dat je post naar je nieuwe adres gaat, je moet bepalen of je bij dezelfde internetprovider blijft en je moet natuurlijk ook kijken wat je met je energieleverancier gaat doen.

Nieuwe energieleverancier of de oude houden
Of je bij je verhuizing gaat kiezen voor een nieuwe energieleverancier of je voormalige energieleverancier houdt is afhankelijk van verschillende factoren. Sommige mensen denken dat energieleveranciers alleen in bepaalde gebieden energie leveren, dit is niet het geval. Elke energieleverancier kan overal in Nederland energie leveren, dit hoeft dus geen reden te zijn om over te stappen. Maar wanneer zou je dan wel overstappen luidt dan de vraag. Het is verstandig om over te stappen van energieleverancier als je bij je huidige energiecontract de eerste contractperiode is verlopen. Je sluit energiecontracten meestal af voor 1,3 of 5 jaar, na deze periode ben je vrij om over te stappen van energieleverancier. Is de contractperiode van je energiecontract nog niet voorbij dan moet je bij overstappen een boete betalen, deze opzegvergoedingen kunnen oplopen tot 250 euro. De hoogte van de opzegverhouding is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract en het aantal producten dat je afneemt (alleen gas of stroom of beiden). Is de eerste contractperiode nog niet verlopen dan is het dus verstandig om je huidige energieleverancier mee te nemen naar je nieuwe huis. Is je contractperiode voorbij dan heb je een opzegperiode van 30 dagen.

Doorgeven verhuizing en meterstanden
Als je gaat verhuizen dan is het belangrijk om dit aan te geven aan je energieleverancier. Je kan je verhuizing gemakkelijk online doorgeven. Aan je huidige energieleverancier geef je dan door op welke dag je weg gaat uit je huidige huis. Aan je nieuwe energieleverancier, kan ook je huidige energieleverancier zijn als je niet wisselt van energieleverancier, geef  je de datum van sleuteloverdracht over van je nieuwe huis. Het aankondigen van je verhuizing doe je meestal minimaal 2 weken tot maximaal 3 maanden van te voren.
Buiten je nieuwe en oude adres moet je bij een verhuizing ook je meterstanden doorgeven. Je geeft de meterstanden van je huidige huis door aan je huidige energieleverancier en de meterstanden van je nieuwe huis aan je eventuele nieuwe energieleverancier. De meterstanden neem je op op de dag van de sleuteloverdracht. Hiervoor ontvang je van je energieleverancier meestal een meterstanden kaart die je binnen 5 werkdagen na de sleuteloverdracht moet hebben opgestuurd naar je energieleverancier. Bij enkele energieleverancier kan je de meterstanden ook online doorgeven, hierover krijg je dan een mail. Het is belangrijk dat je je meterstanden op tijd en correct doorgeeft anders gaat je energieleverancier het verbruik schatten en dat kan nadelig voor je uitkomen.

Eindafrekening
Kies je bij je verhuizing voor een nieuwe energieleverancier, dan zal je van je oude energieleverancier een eindafrekening ontvangen. Deze krijg je normaal gesproken aan het eind van het jaar in de vorm van je je jaarrekening maar dus ook bij verhuizing. Op de eindafrekening staan de begin standen van het huidige jaar aangegeven en de doorgegeven meterstanden bij verhuizing. Op basis van de doorgegeven meterstanden wordt je totale verbruik berekend. Hiermee wordt gekeken of je bij moet betalen of geld terug krijgt, dat is afhankelijk van je voorschotbedragen en je totale verbruik. De eindafrekening ontvang je circa 6 weken na het doorgeven van meterstanden.

Wat moet je dus allemaal doen?
Check eerste je huidige energiecontract, is je energiecontractperiode verlopen dan kan je overstappen zo niet dan is het verstandig om bij je huidige energieleverancier te blijven om boetes te voorkomen. Kies vervolgens eventueel een nieuwe energieleverancier en zeg je huidige energieleverancier op. Geef zowel aan je huidige energieleverancier als je nieuwe energieleverancier je nieuwe adres door, minimaal 2 weken van te voren. Noteer de meterstand op het moment dat je je oude huis verlaat en noteer de meterstanden van het huis waar je in gaat op de dag van de sleuteloverdracht. Geef deze standen binnen 5 werkdagen door aan je energieleverancier. Hierna is het wachten op de eindafrekening en ondertussen natuurlijk genieten van je nieuwe huis!

» Goedkoopste Stroom leverancier
» Goedkoopste Gas leverancier
» Goedkoopste Gas en Elektriciteit

Categorieën: informatief

Gerelateerde artikelen

Geen categorie

Budget Energie is de goedkoopste energieleverancier met tarieven onder het prijsplafond

Sinds het begin van 2023 geldt het prijsplafond. Dit betekent dat je bij een bepaald verbruik maar een maximaal tarief hoeft te betalen voor jouw stroom en gas. Budget Energie is de eerste energieleverancier die Lees verder…

Geen categorie

Zo vind je de goedkoopste energieleverancier van 2022 (in een roerige energiemarkt)

De energieprijzen, met name de gasprijzen, staan al maanden ontzettend onder druk. Niet alleen hebben de energieprijzen recordhoogtes bereikt, de meeste leveranciers nemen nog steeds geen nieuwe klanten meer aan. Wat kun je nu het Lees verder…

Geen categorie

De beste energie welkomstcadeaus van dit moment



 Een leuk welkomstcadeau bij je energiecontract is altijd mooi meegenomen. Vooral als je dat cadeau eigenlijk al zelf wilde kopen. Dit levert je een mooie besparing op én de zekerheid van vaste tarieven voor Lees verder…