Energie kostenHoe vergelijk je de energieleveranciers met elkaar en met welke kosten moet je rekening houden

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen het lastig vinden om energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Een van de voornaamste rede hiervoor is dat elke energieleverancier een ander kostenoverzicht aanbiedt. Daarnaast wordt er in de kostenopbouw gestrooid met allerlei termen die vele consumenten helemaal niet kennen. Om voor u de vergelijking makkelijker te maken bieden we u in dit artikel een makkelijk stappenplan aan om uw huidige energieleverancier met andere energieleveranciers te vergelijken of om gewoon alle energieleveranciers met elkaar te vergelijken om zo de beste deal te vinden.

Voorbereiding
Als je verschillende energieleveranciers met elkaar en/of met je huidige energieleverancier wilt gaan vergelijken, dan heb je verschillende bronnen nodig. Heb je momenteel al een energieleverancier dan gebruik je je huidige contract of jaarrekening om tarieven te vergelijken met andere energieleveranciers. Ga je voor het eerst een energieleverancier uitkiezen, dan gebruik je de informatie op deze site en de sites van de energieleveranciers zelf. Kies hierbij een pagina op de site van de energieleverancier met een overzicht van de verschillende kosten. Naast de sites komt eventueel een Excel sheet, om alle prijzen in te zetten, en een rekenmachine goed van pas.

Vergelijken
De prijs die over het algemeen wel duidelijk vermeld wordt op sites is het leveringstarief, dit tarief kan je ook gemakkelijk op deze site terugvinden. Het leveringstarief is een bedrag dat je betaalt per kWh of M3. Wat je hiervoor in totaal betaalt is dus afhankelijk van je verbruik. Heb je al eerder energie en/of gas geleverd gekregen via een energieleverancier dan kan je je verbruik gemakkelijk terugvinden op je jaarrekening of eventueel in een digitaal systeem. Is dit de eerste keer dat je energie en/of gas geleverd krijgt dan maak je gebruik van gebruiksgegevens. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh en/of 1800 m3 per jaar. Het verbruik is sterk afhankelijk van de woning waarin je woont, hoe goed is deze geïsoleerd en hoe groot is deze, maar ook van het aantal mensen die je huishouden telt. Woon je alleen in een flat dan zal je waarschijnlijk rond de 1600 kWh en 900 m3 per jaar uitkomen. Typ de tarieven van de verschillende energieleveranciers in een excel sheet en vermenigvuldig deze met je verbruik, neem hierbij de tarieven inclusief belasting. Vervolgens pak je het vastrecht tarief, let op sommige energieleveranciers vermelden een jaarlijks bedrag en anderen een maandelijks bedrag, wordt er een maandbedrag gegevens dan vermenigvuldig je deze met 12 en als er een jaarbedrag hebt dan kan je deze optellen bij het bedrag dat je uitgerekend hebt voor de levering van je energie en/of gas. Bij het vastrecht moet je tevens ook nog opletten of het vermelde bedrag per product (voor gas of energie) is of een totaalbedrag is voor gas en energie. Je hebt nu een bedrag uitgerekend voor de leveringskosten en het vastrecht van de energieleveranciers. Deze bedragen kan je al met elkaar gaan vergelijken aangezien de kosten die hierna nog volgen niet energieleverancier afhankelijk zijn, maar wel afhankelijk zijn van het gebied waarin je woont en dus wel meetellen voor het totaalbedrag dat je betaalt.

Totale kosten
Zoals hiervoor gezegd kan je door middel van de leveringstarieven en het vastrecht, de energieleveranciers al met elkaar vergelijken. Om echter op een totaal bedrag van energie en/of gas te komen, zijn er nog meer kostenposten. Zo zijn er de netwerkkosten. De netwerkkosten worden bepaald door de netbeheerder in uw omgeving. Er bestaan 8 netbeheerders in ons land. De netwerkkosten worden geheven voor o.a. uw aansluiting het onderhoud en de huur van uw meter in huis en transportkosten. Deze netwerkkosten bedragen rond de 200 euro per jaar exclusief btw en 250 euro inclusief btw. Hoeveel uw netwerkkosten precies bedragen kunt u opzoeken op de site van elke energieleverancier door het invoeren van uw postcode. Over de leveringstarieven en netwerkkosten is 21 procent btw betaalt. Schrik niet van de bedragen die u nu heeft berekend want er gaat nog iets vanaf, namelijk de heffingskorting. De heffingskorting is een tegemoetkoming in de betaalde energiebelasting, deze korting wordt jaarlijks vastgesteld en bedraagt een vast bedrag. De heffingskorting is voor 2013 vastgesteld op €385,53. Dit bedrag mag u dus vervolgens aftrekken van de totale kosten die u hiervoor heeft vastgesteld op basis van het vastrecht, de leveringskosten en de netwerkkosten. Nu heeft u het totaal te betalen bedrag per jaar. Deelt u dit bedrag door 12 dan weet u wat u ongeveer als voorschotbedrag zal gaan betalen.

Categorieën: vergelijken

Gerelateerde artikelen

besparen

Goedkoopste energieleverancier vast contract

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier met een vast contract kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. In 2024 is het echter belangrijker dan ooit om de energietarieven Lees verder…

besparen

Vergelijking: de goedkoopste energieleverancier voor 3 jaar vast

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier voor een periode van drie jaar vast kan een uitdagende taak zijn, gezien de fluctuerende energiemarkt en de verscheidenheid aan aanbiedingen. Dit artikel biedt inzicht in hoe je de Lees verder…

besparen

Inzicht in de vaste kosten van jouw energievoorziening

  De energierekening is opgebouwd uit verschillende vaste kostenposten die invloed hebben op de totale prijs van jouw energievoorziening. Door inzicht te krijgen in deze vaste kosten, kun je beter begrijpen waar je geld naartoe Lees verder…