De ontwikkeling van de gas en elektriciteitsprijzen in Europa
De gas en elektriciteitsprijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod en de hoogte van de energiebelasting. De marktwerking en de belastingtarieven zijn afhankelijk van het land waarin je woont. Hierdoor is te verklaren dat de gas en elektriciteitsprijzen in Nederland anders zijn dan in andere Europese landen.
De elektriciteitsprijzen in Nederland zijn zeer voordelig, wanneer je deze vergelijkt met andere landen in Europa. Het Nederlandse tarief voor elektriciteit ligt onder het Europese gemiddelde. Bovendien kost elektriciteit in al onze buurlanden meer per kWh.
Dit geldt alleen niet voor gas, want Nederland behoort tot een van de duurste landen als het gaat om de prijs voor gas. Deze zijn deels te verklaren, doordat wij relatief veel belasting betalen voor gas ten opzichte van andere Europese landen. Een bijkomende verklaring kan zijn dat Nederland een groot deel van zijn gasvoorraad naar andere Europese landen exporteert, om vervolgens goedkoper gas te importeren vanuit Rusland. Hierdoor verdient de Nederlandse staat aan de export van gas, maar een gevolg is wel dat de gasprijzen voor de consument hoger kunnen komen te liggen.
De ontwikkeling van de Nederlandse gas en elektriciteitsprijzen in 2016
In vergelijking met vorig jaar is de prijs van gas gestegen, terwijl we een stuk minder zijn gaan betalen voor elektriciteit. Dit komt deels door de belastingverhoging op gas met 32,5% en de belastingvermindering op elektriciteit met 55,6%. Uiteindelijk betekend dit dat de stijging van de gasprijs wordt rechtgetrokken door de daling van de elektriciteitsprijs. Begin dit jaar werd er dan ook voorspeld dat de jaarrekening van 2016 ongeveer gelijk zal zijn aan die in 2015.
In het eerste kwartaal van 2016 was deze prijsverandering voor gas en elektriciteit goed zichtbaar, waarbij de gemiddelde prijs voor gas omhoog is gegaan, terwijl de gemiddelde prijs van elektriciteit flink is gedaald. De prijs voor elektriciteit was in Nederland nog nooit zo laag als nu.
Momenteel is de verwachting dat de prijs van elektriciteit de komende tijd nog meer zal dalen, zo voorspelt netbeheerder TenneT. Deze voorspelling is gebaseerd op een verdere daling van de marktprijs voor elektriciteit vorig jaar. De prijsdaling van elektriciteit is te verklaren door de import van grote hoeveelheden goedkope stroom uit Duitsland. Bij onze Oosterburen wordt veel zonne- en windenergie geproduceerd, wat op piekmomenten voor een lage prijs aan de omliggende landen wordt verkocht. Vaak wordt dit door energieleveranciers doorberekend in de prijs voor de consument, maar het is nog niet duidelijk of dit ook nu ook zal worden gedaan.
De goedkoopste energieleverancier van gas en elektriciteit
De prijs voor energie is op dit moment dus zeer laag, wat voordelig is wanneer je over wilt stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Het is nog niet te voorspellen of de prijs van elektriciteit in de komende maanden voor de consument nog meer zal dalen. Bovendien is er nog niets te zeggen over de ontwikkeling van de prijs van gas in de komende maanden.
De maandprijs is gebaseerd op een verbruik van 3500 kWh en 1500 m3 gas. Voor de gasprijzen en het berekenen van de maandprijs, is rekening gehouden met een adres is Groningen. Groningen valt binnen de goedkoopste gasregio van Nederland. Op een ander adres zullen de kosten per maand daarom iets hoger uitvallen. De kortingen zijn meegenomen in de maandprijs, deze maandprijs geld voor het eerste jaar.
De Nederlandse Energie Maatschappij rekent de laagste prijs voor zowel gas als elektriciteit. Vooral de gasprijs van € 0,50250 is aanzienlijk lager dan bij andere energieleveranciers. De lage gas en elektriciteitsprijzen in combinatie met de hoge korting van € 100,-, maakt dat de NLE de goedkoopste energieleverancier is van dit moment.